Få værktøjer og produkter til mennesker med særlige behov

Er du pårørende til en, der måske befinder sig på autismespektret, har ADHD eller demens? Uanset hvilken udfordring, der er tale om, er det vigtigt, at der tages hånd om det. For mange kan det være en udfordring at opretholde en almindelig hverdag, men med de rette værktøjer og redskaber kan man nå langt. Det kan også være, at du selv har kognitive udfordringer, der gør, at du skal stimuleres anderledes end de fleste andre.

Spektrumshop kan du finde utallige forskellige værktøjer og redskaber. Det gælder alt fra kurser i konflikthåndtering eller til at undgå magtanvendelse, til små redskaber, der kan hjælpe med at holde fokus. Der er ikke specielle aldersgrupper, der er mere egnede til produkterne end andre – for manglende koncentration eller behovet for struktur kan være til stede ved alle.

Vigtigheden af sansestimulering

Ved rigtig mange forskellige diagnoser er noget af det, der går igen, at sansestimulering er vigtigt. Sansestimuli kan komme på mange forskellige måder. Nogle oplever, at det hjælper at stimuleres med ting, man kan mærke – en bold eller andre små redskaber, man kan sidde med og bruge tiden på at nørkle med. For andre kan det være lys, lyd eller andet, der kan virke. Det handler om at få prøvet lidt forskelligt af, til man finder det rette.

Både børn og voksne på autismespektret kan have stor gavn af visualisering. En opgave kan virke næsten uoverkommelig, hvis man udelukkende får den verbalt eller skriftligt, men ved at arbejde med forskellige visualiseringsredskaber, kan man opnå et andet form for overblik. Spektrumshop har flere forskellige af slagsen. For børn kan det give overskud, at de selv kan være med til at organisere opgaverne, mens det for voksne kan være et værktøj til, at man kan få sin egen hverdag til at hænge sammen og give mening.